Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

2:05 μ.μ.

Αν ψάχνεις να προσθέσεις ένα κατοικίδιο ζώο στην οικογένειά σας, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξεις, εκτός από γάτες και σκύλους. Πολλά μικρά, γούνινα κατοικίδια ζώα είναι πιο συμμαζεμένα, πιο εύκολο στη φροντίδα, προσιτά στην τιμή, και δεν απαιτούν και τόσο πολύ την προσοχή. Τα μικρά κατοικίδια είναι καλές επιλογές για παιδιά ηλικίας άνω των 5 επειδή αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο να τους διδάξουμε την υπευθυνότητα. Για να αποφασίσεις ποια μικρό ζώο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα οικογενειακό κατοικίδιο, θα πρέπει να κάνεις την αντίστοιχη έρευνα όπως και για ένα μεγαλύτερο ζώο. Μερικά από τα πιο δημοφιλή μικρά κατοικίδια ζώα, όπως τα χάμστερ και τα ινδικά χοιρίδια, μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά διαφέρουν ως προς τις ανάγκες και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά. Για να λάβεις τη σωστή απόφαση, μελέτησε αυτές τις έξι επιλογές – κάποιες παραδοσιακές και κάποιες ασυνήθιστες – και πριν καλωσορίσετε το νέο κατοικίδιο ζώο στο σπίτι σας, να έχεις κατά νου ότι το καθένα έχει μοναδικές ανάγκες και χαρακτηριστικά.

Hamster


Αυτό το συνθισμένο μικρό κατοικίδιο ζώο είναι εύκολο στη φροντίδα και μπορεί ακόμη και να εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί άμμο. Τα χάμστερ μπορεί να είναι αρκετά ευκίνητα και μερικές μικρόσωμες φυλές μπορεί να είναι αρκετά επιθετικές. Αυτό άραγε κάνει κάποια χάμστερ πιο δύσκολα στο χειρισμό; Συνίσταται να προτιμάμε κάποια πιο μεγαλόσωμη φυλή, όπως το συριακό χάμστερ, το οποίο είναι πιο εύκολο να τα πιάσεις.
Ένα χάμστερ θα πρέπει να διατηρείται σε ένα κλουβί ευρύχωρο, με σήραγγες και φωλιές για ύπνο, αλλά βεβαιώσου ότι το κλουβί καθαρίζετε εύκολα. Ένα χάμστερ θα επιβιώσει συνήθως για περίπου τρία χρόνια, οπότε σκεφτείτε πόσο το παιδί θα αντιμετωπίσει το γεγονός αυτό. Αν πιστεύεις ότι θα χάσει το ενδιαφέρον του για τη φροντίδα του χάμστερ, αυτά τα χρόνια μπορεί να φαντάζουν μεγάλο διάστημα, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ μικρό, αν το κατοικίδιο ζώο πεθαίνει, δίνοντας μάλιστα στο παιδί την πρώτη εμπειρία θανάτου. Εκτός αν το παιδί έχει βιώσει την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας ή του φιλικού περιβάλλοντος, η εμπειρία θα είναι αναμφίβολα ενοχλητικό. Όμως, μπορεί επίσης να παρέχει την ευκαιρία για ένα σημαντικό μάθημα ζωής.

Ινδικά χοιρίδια


Τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα χάμστερ, όμως η συμπεριφορά τους είναι πολύ διαφορετική. Αυτά τα τρωκτικά είναι πιο ήπια και να έχουν μια γλυκιά διάθεση, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο πιθανό να δαγκώσουν. Επιπλέον, μπορούν να είναι κοινωνικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν πρόβλημα να τα πιάνουν ή αν τα μικρά παιδιά θέλουν να παίζουν μαζί τους. Αυτά τα χαδιάρικα πλάσματα είναι ιδανικά για ένα παιδί που μόλις μαθαίνει να αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός κατοικίδιου. Εξέτασε επίσης, το ενδεχόμενο να πάρεις και ένα άλλο ένα για σύντροφο, έτσι ώστε το κατοικίδιο να μη νιώθει μοναξιά. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – περίπου πέντε έως επτά έτη – από τα χάμστερ και απαιτούν περισσότερο χρόνο και φροντίδα, λόγω της μεγαλύτερης όρεξής τους για σανό και λαχανικά. Η μεγάλη τους όρεξη κάνει τα ινδικά χοιρίδια να παράγουν περισσότερες ακαθαρσίες σε σχέση με άλλα μικρά θηλαστικά, οπότε ίσως χρειαστεί να καθαρίζεις το κλουβί τους πιο συχνά.

Αιγυπτιακό Gerbils


Σε αντίθεση με τα hamster και τα ινδικά χοιρίδια, τα gerbils έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής – περίπου δύο χρόνια. Είναι εύκολα στη διατροφή τους, επειδή έχουν μια συγκεκριμένη δίαιτα παρόμοια με εκείνη των αρουραίων και των χάμστερ: σφαιρίδια τρωκτικών και μπλοκ τροφίμων, μαζί με κάποιες μίξεις συμπληρωματικό σπόρων. Τα Gerbils δεν είναι συνήθως επιθετικά, οπότε μπορούν να πιάνονται, αλλά όμως είναι πολύ γρήγορα, γι ‘αυτό δεν είναι εύκολο να τα κρατήσεις για πολύ. Αυτή η ταχύτητα τους σημαίνει μια μεγάλη δραστηριότητα στο κλουβί, το οποίο θα μπορούσε να κεντρίσει την περιέργεια του παιδιού. Τα gebrils είναι πιο ευπρόσβλητα από το περιβάλλον τους από ότι άλλα μικρά ζώα και η υγρασία μπορεί να τους προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, όπως και προβλήματα με την γούνα τους. Αν πιστεύεις ότι το περιβάλλον σας θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ υγρό για ένα gerbil, συμβουλέψου έναν κτηνίατρο.

Αρουραίοι


Ένας αρουραίος μπορεί να μην είναι το πρώτο κατοικίδιο στη λίστα σου, αλλά θεωρείται ένα από τα καλύτερα κατοικίδια για τα παιδιά. Οι αρουραίοι μπορούν να είναι ήρεμοι, χαλαροί, δεν είναι τόσο ευκίνητοι όσο άλλα μικρά θηλαστικά, και μπορούν να πιαστούν άνετα. Είναι ιδανικά κατοικίδια ζώα, αν θέλεις το παιδί να αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με ένα ζώο, επειδή είναι διαδραστικά και μπορούν να μάθουν κόλπα, όπως η ανάκτηση αντικειμένων, η πλοήγηση σε λαβυρίνθους ή διαδρομές με εμπόδια. Δεδομένου ότι οι αρουραίοι απολαμβάνουν να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους και τα αντικείμενα, παρέχοντας του μια σειρά από παιχνίδια και αξεσουάρ, όπως σχοινιά σε ρολά και χαρτοπετσέτες, θα τα διατηρείς ευτυχισμένα και σε καταστολή. Οι αρουραίοι είναι επίσης εύκολο στη φροντίδα και χρειάζονται μια τυπική δίαιτα τρωκτικών με μπλοκ τροφίμων. Ωστόσο, όπως και τα gebrils, οι αρουραίοι έχουν σύντομη διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από δύο έως τρία έτη.

Κουνέλια


Αυτά τα δημοφιλή κατοικίδια ζώα είναι καλά για τα μικρά παιδιά όσο υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα. Όπως και ινδικά χοιρίδια, τα κουνέλια είναι κατάλληλα για τα μικρότερα παιδιά, επειδή έχουν συνήθως μια πολύ ήπια και κοινωνική φύση. Ενώ οι μεγαλόσωμες φυλές είναι ιδιαίτερα ήπιες, συνίσταται όλα τα κουνέλια να στειρώνονται για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιθετικότητα (και για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας στα θηλυκά). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν θέλεις να έχεις περισσότερα από ένα κουνέλι στον ίδιο χώρο. Ένα κουνέλι μπορεί να ζήσει 8-12 χρόνια, μπορεί να είναι εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί άμμο και είναι εύκολο στη φροντίδα. Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλιστεί η υγεία και η ευτυχία του ζώου: σανό, σφαιρίδια για κουνέλι και λαχανικά.

Chinchillas


Tα chinchillas είναι μια πιο εξωτική επιλογή για τα παιδιά που θέλουν κυρίως να παρακολουθούν αυτά που κάνει το κατοικίδιο ζώο τους, αντί να έχουν άμεση αλληλεπίδραση με αυτό. Παρόλο που είναι ήπια, τα τσιντσιλά μπορεί να είναι πολύ ευκίνητα και γρήγορα και μπορεί να είναι ακατάλληλα για μικρά παιδιά που δεν είναι σε θέση να τα χειριστούν. Χρειάζονται μια διατροφή από σφαιρίδια για τσιντσιλά και σανό καθώς και λαχανικά. Σε αντίθεση με άλλα μικρά θηλαστικά, τα τσιντσιλά πρέπει να πλένονται με ένα λουτρό σκόνης αντί για υδατόλουτρο. Θα πρέπει να αγοράσεις σκόνη (ειδικά σχεδιασμένη για να μιμηθεί τη σκόνη στο μητρικό τους περιβάλλον) και να την τοποθετήσεις σε ένα ανθεκτικό μπολ ή βαθύ πιάτο. Ένα τσιντσιλά χρειάζεται λουτρό σκόνης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Το κλουβί τους θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδο, ώστε να μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν. Με διάρκεια ζωής από 12 έως 15 έτη, τα τσιντσιλά έχουν την τάση να ζουν πολύ περισσότερο από τα ινδικά χοιρίδια και από άλλα τρωκτικά.

Σκαντζόχοιροι


Αυτά τα ακανθώδη θηλαστικά μπορεί να μην πιάνονται, αλλά είναι χαριτωμένα, φιλικά, και σχετικά μεγάλης διάρκειας ζωής, από πέντε έως επτά έτη. Ένα μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να καταλήξουν πολυέξοδα. Οι σκαντζόχοιροι χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας από ότι άλλα μικρά κατοικίδια ζώα. Οι σκαντζόχοιροι απαιτούν επίσης μια ειδική διατροφή που περιέχει λαχανικά και τροφή με πρωτεΐνες επειδή είναι παμφάγα. Μερικές φορές οι γατοτροφές μπορούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο πρώτα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου