Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

2:44 μ.μ.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σκέφτηκα πως οι παρακάτω συμβουλές θα φανούν χρήσιμες σε όλους εσάς που χαίρεστε την συντροφιά ενός τετράποδου φίλου στο ζεστό και γιορτινό σπίτι σας. 

Απλές συμβουλές και προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε δυσάρεστα ατυχήματα και την ανεπιθύμητη επίσκεψη στο κτηνιατρείο τις ημέρες των γιορτών.

 Τα Χριστούγεννα λοιπόν είναι ημέρες χαράς για εμάς αλλά , όσο και αν σας φανεί περίεργο, και για τους μικρούς τετράποδους φίλους μας. Τα ζώα αντιλαμβάνονται όλες τις προετοιμασίες των Χριστουγέννων, την χαρά και την αλλαγή της ατμόσφαιρας στο σπίτι. Χαίρονται γιατί οι ιδιοκτήτες τους περνούν περισσότερες ώρες στο σπίτι αλλά κυρίως γιατί βλέπουν, μυρίζουν και 'ονειρεύονταιι' όλες τις υπέροχες λιχουδιές που ετοιμάζουμε για το γιορτινό μας τραπέζι.

 Είμαι σίγουρη πως πολλοί σκύλοι αλλά και γάτες ονειρεύονται την γεμιστή γαλοπούλα πολύ νωρίτερα από εμάς!!!



Τα συχνότερα προβλήματα την περίοδο των γιορτών είναι οι διάρροιες και οι εμετοί. Η πλειοψηφία των ατυχημάτων αυτών οφείλεται στην αδυναμία μας να αντισταθούμε σ'αυτό το απίστευτα λυπημένο και πολύ πειστικό βλέμμα του σκύλου ή της γάτας που λέει: Αν δεν φάω ένα κομματάκι μπριζολίτσας, γαλοπούλας κτλ..... θα λιποθυμήσω!!!!! 

 Πιστέψτε με κανένα ζώο δεν πρόκειται να πάθει τίποτα αν δεν δοκιμάσει τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματά σας.Αντιθέτως, η απότομη αλλαγή διατροφής, ακόμα και όταν πρόκειται για μια πολύ μικρή ποσότητα μαγειρευτού φαγητού, μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική διαδικασία της πέψης και απορρόφησης στον γαστρεντερικό σωλήνα του ζώου και σαν αποτέλεσμα το ζώο να εκδηλώσει εμέτους και διάρροιες. Η διάρροια που συνήθως προκαλείται από τις Χριστουγεννιάτικες διατροφικές 'αταξίες' έχει την μορφή κολίτιδας. Αυτό σημαίνει πως το ζώο αφοδεύει περισσότερες φορές από το φυσιολογικό και παράγει πολύ μαλακά κόπρανα , μερικές φορές συνοδευόμενα και από σταγόνες αίματος.

 Η καλύτερη τακτική αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι η 12ωρη τουλάχιστον νηστεία του ζώου, ( εκτός από τις περιπτώσεις όπου η παρατεταμένη νηστεία του ζώου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη υπογλυκαιμία π.χ. πολύ μικρόσωμα κουτάβια .) και στην συνέχεια διατροφή με βραστό κοτόπουλο και ρύζι.

 Αν όμως δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις παρακλήσεις του κατοικιδίου σας για ένα 'τόσο δα' μικρό κομματάκι Χριστουγεννιάτικης λιχουδιάς, τότε το πιο ασφαλές είναι ένα κομματάκι γαλοπούλας χωρίς κόκκαλα και πέτσες.

 Αποφύγετε τα καρυκέυματα και τις σάλτες. Σε καμία περίπτωση μην δίνετε στο ζώο σας κόκκαλα από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 Σε καμία περιπτωση ο σκύλος ή η γάτα σας δεν πρέπει να δοκιμάσει μελλομακάρονα, κουραμπιέδες και οποιοδήποτε άλλο γλυκό!!

 Να θυμάστε πως η σοκολάτα ( σε μεγάλες ποσότητες που όμως έχουν να κάνουν και με το μέγεθος του ζώου) , μπορεί να δηλητηριάσει το ζώο σας!!!

 Ένα αλλο συχνό ατύχημα την περίοδο των Χριστουγέννων είναι η κατάποση ξένου σώματος!

 Να θυμάστε πως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί μια 'άνευ προηγουμένου' εστία διασκέδασης τόσο για τα νεοφερμένα στο σπίτι κουτάβια όσο και για τις πολύ περίεργες γάτες. Όλα τα στολίδια του δέντρου αποτελούν πιθανό κίνδυνο λόγω της ευκολίας με την οποία μπορεί να καταποθούν. Επίσης, τα καλώδια και τα φωτάκια του δέντρου όπως και οι γιρλάντες!!!

 Οι κορδέλες από τα δώρα είναι επίσης πολύ διασκεδαστικές για τα ζώα αλλά και πολύ επικίνδυνες διότι αν καταποθούν μπορεί να προκαλέσουν έμφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα.

 Το βασικότερο σύμπτωμα που υποδηλώνει πιθανή έμφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα είναι ο επίμονος εμετός. Επίσης η δυσκοιλιότητα. Πάντως σε περίπτωση που έχετε κάποια υποψία καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε τον/την κτηνίατρό σας.

 Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφύγετε την δυσάρεστη πτώση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου από την αναπόφευκτη επίθεση της γάτας σας σε αυτό. Δέσιμο του δέντρου με πετονιά από το ταβάνι, στήριξή του στο πάτωμα, σταθεροποίηση των στολιδιών με αυτοκόλλητες ταινίες,ψεκασμός του δέντρου με απωθητικά spray κλπ.

 Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος άλλος από το να φροντίσουμε ώστε το κατοικίδιό μας να μην έχει πρόσβαση στο δωμάτιο που βρίσκεται το δέντρο. 

 Και αν τέλος πάντων δεν τα καταφέρετε και βρείτε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πάτωμα, χαμόγελάστε και ................του Χρόνου!!! Σιγουρευτείτε όμως πως το ζώο σας δεν έχει καταπιεί κάποιο από τα στολίδια !!!!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου