Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

2:04 μ.μ.

Πώς να γίνεις πιο αποδοτικός χωρίς να ροκανίζεις το χρόνο σου 

Το να δουλεύεις από το σπίτι σου, κάποτε θεωρούνταν πολυτέλεια, αλλά όλο και περισσότερες εταιρίες συνεργάζονται πλέον με υπαλλήλους που η παρουσία τους στο γραφείο δεν είναι υποχρεωτική. Μπορεί το σενάριο να μοιάζει ιδανικό, ωστόσο η συγκεκριμένη πρακτική έχει τεράστιες παγίδες και μακροχρόνια μπορεί να λειτουργήσει εχθρικά ως προς την απόδοση, τη δημιουργικότητα και κυρίως την οργάνωση χρόνου. Μια από τις κορυφαίες παγίδες της εργασίας στο σπίτι είναι το ωράριο. Συχνά καταλήγεις να δουλεύεις πολύ περισσότερο απ' όσο θα έκανες στο γραφείο της εταιρίας ενώ φαίνεται πως στο τέλος της ημέρας ο όγκος της δουλειάς που ολοκλήρωσες, δεν είναι ικανοποιητικός.
 Αυτά είναι 6 μικρά tips για να οργανώσεις καλύτερα όλο το concept. 

1)   Οργάνωσε ένα χώρο εργασίας: Το να δουλεύεις από το κρεβάτι ή μπροστά στην τηλεόρασή σου μπορεί να φαίνεται πιο ελκυστικό, δεν σε βάζει όμως καθόλου στο κλίμα της δουλειάς. Δημιούργησε στο σπίτι σου ένα χώρο που μπορείς να δουλεύεις σα να βρίσκεσαι στο γραφείο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα ξεχωριστό δωμάτιο, απλά να είναι ένας χώρος που θα μπορείς να εργάζεσαι απερίσπαστος από παράσιτα και πειρασμούς που δεν σε κρατούν συγκεντρωμένο.

2)   Ντύσου σαν να πηγαίνεις στο γραφείο: Το ίδιο βολικό με το να δουλεύεις από το κρεβάτι σου είναι και το να δουλεύεις με τις πιτζάμες σου. Μην το κάνεις. Σήκω και ντύσου, ίσως όχι με κουστούμι, αλλά με ρούχα που θα πήγαινες στο γραφείο. Τα ρούχα είναι ένας παράγοντας που σε επηρεάζουν πολύ όταν δουλεύεις. Θα σε βοηθήσουν να μείνεις σε εργασιακό κλίμα και όχι στο χαλαρό που αποπνέουν οι μαλακές σου μπιτζάμες. Επιπλέον, αυτό το tip θα σου φανεί πολύ χρήσιμο εάν χρειαστεί να κάνεις βίντεο-κλήση με κάποιο συνάδελφο ή συνεργάτη σου.

3)   Μάθε να χρησιμοποιείς ποικιλία μέσων επικοινωνίας: E-mails, τηλέφωνο, facebook, skype, μηνύματα, βίντεο-κλήσεις. Οι τρόποι που μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον είναι πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται. Σίγουρα από όλους αυτούς υπάρχουν ένας ή δύο στους οποίους έχεις ιδιαίτερη προτίμηση. Αυτό δεν είναι αποδοτικό. Υπάρχουν φορές που ένα τηλέφωνο είναι πολύ πιο χρήσιμο από ένα e-mail και άλλες που το mail θεωρείται πιο επαγγελματικό και πρέπον και ούτω κάθε εξής. Μην περιορίζεσαι στη χρήση μόνο ενός μέσου γιατί μπορεί να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Μάθε να χρησιμοποιείς τον πιο αποδοτικό για την κάθε περίπτωση τρόπο.

4)   Δούλευε συγκεκριμένες ώρες: Να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου στο θέμα του "ωραρίου εργασίας" σου. Όρισε το χρονικό διάστημα της ημέρας που θα δουλεύεις, για παράδειγμα 10-6 κάθε μέρα και κράτησέ το σταθερό. Αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις σε μία τάξη την καθημερινότητά σου, να ξέρεις ποιες ώρες δουλεύεις και ποιες έχεις ελεύθερες και θα σε βάλει στο κλίμα του γραφείου. Το σημαντικότερο είναι ότι θα μπορέσεις να κρατήσεις ξεχωριστές την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή παρόλο που είσαι στο σπίτι.

5)   Ετοίμαζε λίστες με το τι έχεις να κάνεις κάθε μέρα: Οι λίστες θα σε βοηθήσουν να μείνεις συγκεντρωμένος στη δουλειά σου και σε όσα έχεις να κάνεις. Οργάνωσε τες κατά προτεραιότητα, από το ποια επείγει περισσότερο μέχρι την πιο ασήμαντη, και ξεκίνα αν διαγράφεις tasks. Όσο περισσότερα διαγράψεις τόσο καλύτερα θα νιώσεις στο τέλος της μέρας.

6)   Κάνε διαλείμματα: Φύγε από το χώρο εργασίας σου και πήγαινε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού για λίγο, στο σαλόνι ή στην κουζίνα για παράδειγμα. Θα καθαρίσει το μυαλό σου και θα αποκτήσεις μια ανανεωμένη οπτική για τα πράγματα. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου