Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

3:54 μ.μ.

Πώς να καθαρίσω την ξύλινη επιφάνεια κοπής;

Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής συχνά μαζεύουν υπολείμματα τροφών και απελευθερώνουν δυσάρεστες οσμές, που δεν φεύγουν με το πλύσιμο. Μια καλή ιδέα για να γίνει η επιφάνειά σας σαν καινούρια είναι -αφού φορέσετε γάντια κουζίνας- να απλώσετε πάνω της λίγη σκόνη μουστάρδας και να τρίψετε καλά. Στη συνέχεια, πλένετε με σαπούνι κουζίνας και ξεβγάζετε.

Πώς να καθαρίσω την καφετιέρα μου;

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλό είναι να καθαρίζετε την ηλεκτρική σας καφετιέρα, γιατί πιάνει άλατα. Στο σημείο που βάζετε νερό για να φτιάξετε καφέ, γεμίστε μέχρι τη μέση με νερό, προσθέστε άσπρο ξίδι μέχρι πάνω και βάλτε τη συσκευή σε λειτουργία. Επαναλάβετε άλλη μια φορά τη διαδικασία μόνο με νερό, ώστε να ξεπλυθεί.

Μπορώ να καθαρίσω αποτελεσματικά το νεροχύτη της κουζίνας με φυσικό τρόπο;

Το μυστικό είναι η μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιήστε τη για να καθαρίσετε όχι μόνο το νεροχύτη αλλά και τους πάγκους της κουζίνας, το φούρνο και την μπανιέρα. Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να διώξει τις μυρωδιές από τα χαλιά σας. Ρίξτε μικρή ποσότητα σκόνης σε ένα σφουγγάρι ή υγρό πανί και τρίψτε την περιοχή που θέλετε.

Πώς να διώξω τα στίγματα από τους καθρέφτες μου;

Αν υπάρχουν στους καθρέφτες ή στα τζάμια σας στίγματα που επιμένουν, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να τα διώξετε με φυσικού τρόπους. Τρίψτε το σημείο που χρειάζεται με ένα πανί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού ή λίγο ξίδι και στη συνέχεια περάστε το με ένα καθαρό πανί. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού και το οξικό οξύ του ξιδιού είναι ουσίες διαλυτικές που σας απαλλάσσουν από τα αντιαισθητικά σημάδια.

Πώς να αποστειρώσω γυάλινα βάζα;

Για να συντηρήσετε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού ή τουρσιά χρειάζεστε αποστειρωμένα βάζα. Τοποθετήστε τα όρθια (χωρίς τα καπάκια τους) σε μια κατσαρόλα, στον πάτο της οποίας θα έχετε τοποθετήσει μια μεταλλική σχάρα για να μην ακουμπάνε στον πάτο του σκεύους. Ανάμεσα στα βάζα τοποθετήστε μια βαμβακερή πετσέτα, ώστε να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν. Ρίξτε στην κατσαρόλα ζεστό νερό. Προσοχή! Βεβαιωθείτε ότι θα προσθέσετε τόσο νερό, ώστε όταν βράσει να μην μπαίνει μέσα στα βάζα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει, αφήστε το άλλα 5’ και κατεβάστε από τη φωτιά. Τα βάζα πρέπει να είναι τελείως στεγνά πριν αποθηκεύσετε οτιδήποτε.

Πώς μπορώ να διατηρήσω περισσότερο τα διακοσμητικά μου κεριά;

Τώρα που ο καιρός «άνοιξε» και μπορείτε να μαζευτείτε με φίλους στη βεράντα, τα κεριά είναι ο καλύτερος τρόπος να «φτιάξετε» ατμόσφαιρα. Για να παρατείνετε το χρόνο ζωής των κεριών και να μην ανησυχείτε συνεχώς για την αντικατάστασή τους, πριν τα ανάψετε βάλτε τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου μεταφέρονται ομοιόμορφα σε όλο το κερί, με αποτέλεσμα αυτό να παγώνει και επομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη ενέργεια ώστε να αρχίσει να λιώνει.

Οι ξύλινες κουτάλες της κουζίνας φθείρονται εύκολα με το πλύσιμο. Πώς μπορώ να τις προστατεύσω;

Πριν τις χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, περάστε τις με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε λάδι. Στη συνέχεια, σκουπίστε τις με ένα πανί και αφήστε τις να στεγνώσουν. Μετά από 1-2 ημέρες θα είναι έτοιμες για χρήση. Το λάδι ουσιαστικά απορροφάται από το ξύλο, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα. Επιπλέον, επειδή το ειδικό βάρος του λαδιού είναι μεγαλύτερο από αυτό του νερού, έχει την ιδιότητα να αποβάλλει το νερό.

Πώς μπορώ να καθαρίσω οικολογικά τα χαλιά μου;

Τώρα που ο καιρός «ανοίγει», έφτασε η στιγμή να μαζέψουμε τα χαλιά. Αν δεν σκοπεύετε να τα δώσετε για καθάρισμα, μπορείτε να τα καθαρίσετε μόνοι σας με οικολογικούς τρόπους. Για να ξαναζωντανέψετε τα χρώματα του παλιού σας χαλιού, προτιμήστε το σαπούνι Μασσαλίας. Αν το χαλί σας έχει δύσκολους λεκέδες, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία με 1/4 του λίτρου νερό και τρίψτε το με μια βούρτσα ειδική για χαλιά.

Τα έπιπλα αφήνουν σημάδια στα χαλιά μου. Τι μπορώ να κάνω;

Τοποθετήστε για λίγα λεπτά πάνω στο προβληματικό σημείο ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο έχετε βρέξει και στη συνέχεια σιδερώστε το βρεγμένο ύφασμα. Με τη βοήθεια μιας βούρτσας για χαλιά τρίψτε το σημείο προς τη φορά του πέλους και μετά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το τζάκι μου καταναλώνει πολλά ξύλα. Τι να κάνω;

Συνήθως αυτό οφείλεται στο ότι το τα ξύλα που χρησιμοποιείτε είναι πολύ ξερά. Γι’ αυτό καλό είναι να μην τα αποθηκεύετε δίπλα στο τζάκι, για να μην ξεραίνονται από τη ζέστη. Αντίθετα, όσο πιο υγρά είναι τα ξύλα, τόσο πιο αργά καίγονται. Βέβαια, η μεγάλη ποσότητα υγρασίας, θα σας δυσκολέψει να ανάψετε το τζάκι. Ιδανική, λοιπόν, είναι μια μέση κατάσταση. Μπορείτε, δηλαδή, να έχετε αποθηκευμένα τα ξύλα σας σε μια αποθήκη και λίγες ώρες πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα αφήσετε κοντά στο τζάκι για να «τραβήξουν» ζέστη και να περιοριστεί η υγρασία τους.

Εκτός από ναφθαλίνη, τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω κατά του σκόρου;

Αν, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ναφθαλίνη και αναζητάτε φυσικούς τρόπους προστασίας των ρούχων σας, έχουμε τη λύση. Τα μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως το γαρίφαλο, μπορούν να έχουν ανάλογη δράση με αυτήν της ναφθαλίνης. Τοποθετήστε, λοιπόν, ανάμεσα στα χαλιά ή τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε μερικά καρφάκια γαρίφαλο. Η έντονη οσμή τους θα κρατήσει το σκόρο μακριά από την ντουλάπα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα, αλλά και φύλλα δάφνης.

Πώς να διώξω τα έντομα από τα φυτά μου;

Πριν καταφύγετε στη λύση των χημικών εντομοκτόνων, δοκιμάστε να διώξετε τον «εχθρό» με φυσικούς τρόπους. Ένα σκόρδο (ή ένα κρεμμύδι) είναι αρκετό για να βοηθήσει τα φυτά σας να ανακάμψουν. Βράστε το, αφήστε το να κρυώσει και ρίξτε το νερό στις γλάστρες σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε σκόρδα περιμετρικά σε φυτά, δέντρα ή κηπευτικά.

Υπάρχει φυσικός τρόπος να απαλλαγώ από τα κουνούπια;

Βάλτε στη βεράντα ή τον κήπο σας μια γλάστρα με βασιλικό. Εκτός από τo ιδιαίτερο άρωμα που δίνει στη μαγειρική, ο βασιλικός έχει και την ιδιότητα να απομακρύνει τα κουνούπια.

Πώς μπορώ να φτιάξω σαπούνι;

Προμηθευτείτε 1 κιλό σαπούνι Μασσαλίας και τρίψτε το. Ρίξτε τα τρίμματα σε μια κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι νερό και λιώστε τα στη φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε 500 γρ. μέλι και λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας και ανακατέψτε το μίγμα. Όταν γίνει χλιαρό, χύστε το υγρό σε φορμάκια και βάλτε το στην κατάψυξη. Το σαπούνι σας είναι έτοιμο!

Πώς μπορώ να φτιάξω φυσικό scrub;

Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε παραγινωμένες μπανάνες, τις οποίες δεν σκοπεύετε να φάτε. Χτυπήστε, λοιπόν, στο μπλέντερ 3 μπανάνες. Στη συνέχεια, προσθέστε 6 κουταλιές μαύρη ζάχαρη και αν θέλετε προσθέστε λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο. Οι κόκκοι της ζάχαρης θα λειάνουν την επιδερμίδα και θα απομακρύνουν το σμήγμα που μπλοκάρει τους πόρους. Μπείτε στη μπανιέρα και αλείψτε τα δύσκολα σημεία του σώματός σας με το μίγμα κάνοντας μασάζ με μεγάλες κυκλικές κινήσεις. Κατόπιν, ξεβγαλθείτε. Σύντομα, θα νιώθετε την επιδερμίδα σας μαλακή και λαμπερή.

Πώς μπορώ να φτιάξω ένα φυσικό απολεπιστικό;

Πολύ εύκολα! Με δύο μόνο υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι: γάλα και ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε 1 κούπα γάλα μαζί με 5 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μετά το ντους και αφού σκουπιστείτε καλά, απλώνετε το μείγμα με μεγάλες κυκλικές κινήσεις με φορά προς την καρδιά, ξεκινώντας από τις πατούσες και ανεβαίνοντας σταδιακά προς τα πάνω. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε και αφού σκουπιστείτε, απλώστε στο σώμα σας μια ενυδατική κρέμα εφαρμόζοντας και πάλι κυκλικές κινήσεις με φορά προς τα πάνω.

Τα νύχια μου σπάνε εύκολα. Τι να κάνω;

Το παρακάτω μείγμα είναι ιδανικό για τα ευαίσθητα νύχια, που έχουν την τάση να σπάνε εύκολα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και προσθέτετε μερικά φύλλα ελιάς, τα οποία έχετε κόψει σε κομματάκια. Αφήνετε το μείγμα για περίπου 30’ και στη συνέχεια προσθέτετε 3-4 κουταλιές από χυμό φρέσκου λεμονιού. Ανακατεύετε το μείγμα και το περνάτε στα νύχια σας, καθώς και στο δέρμα γύρω από αυτά. Το ελαιόλαδο και τα φύλλα ελιάς έχουν μαλακτικές ιδιότητες, ενώ το λεμόνι, χάρη στην αντισηπτική του δράση, ενισχύει το δέρμα και προστατεύει από μυκητιάσεις.

Πώς μπορώ να ανακουφίσω τα κουρασμένα μου πόδια;

Μετά από μια κουραστική μέρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση από ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο, ειδικά όταν συνοδεύεται από ελαφρύ μασάζ. Το λάδι χαμομηλιού συνδυάζει την αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού με τις μαλακτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Για να το φτιάξετε, ζεστάνετε ελαφρά ½ λίτρο ελαιόλαδο, κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε μια κουταλιά χαμομήλι. Αφήστε το μίγμα όσο λείπετε στη δουλειά και όταν επιστρέψετε περάστε το από σήτα. Χρησιμοποιήστε το λάδι για να κάνετε ελαφρύ μασάζ με μεγάλες κυκλικές κινήσεις από τα δάχτυλα των ποδιών προς τον αστράγαλο.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τον βήχα με φυσικό τρόπο;

Τα αφεψήματα δρουν μαλακτικά στο λαιμό και μαλακώνουν τον βήχα. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε ένα ρόφημα από θυμάρι και φασκόμηλο, μέσα στο οποίο θα διαλύσετε μια κουταλιά μέλι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, κάνετε επίσης εισπνοές πάνω από νερό μέσα στο οποίο βράζετε χαμομήλι ή ευκάλυπτο. Ο ατμός ενυδατώνει τις εκκρίσεις των βρόγχων, τις ρευστοποιεί και βοηθά στην αποβολή τους.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την πιτυρίδα;

Αν έχετε δοκιμάσει διάφορα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας χωρίς αποτέλεσμα, σας προτείνουμε να φτιάξετε ένα φυσικό διάλυμα τσουκνίδας. Αναζητήστε σε καταστήματα που πωλούν βότανα ξερή ή τριμμένη τσουκνίδα. Βράστε την σε ένα κατσαρολάκι για περίπου 5’, σουρώστε και ξεβγάλετε με το μίγμα τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία μετά από κάθε λούσιμο για ένα μήνα.

Πηγή: www.vita.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου