Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

5:33 μ.μ.

Διαρκώς αναζητάμε τρόπους για να πατάξουμε τα μικρόβια από κάθε γωνιά του σπιτιού μας. Υπάρχει όμως, μια κοιτίδα μικροβίων της οποίας την ύπαρξη αγνοούμε: οι πετσέτες. Πόσο συχνά πρέπει να πλένονται για να εξασφαλίζεται η υγιεινή της οικογένειάς μας και πότε χρειάζονται αντικατάσταση οι πετσέτες στο μπάνιο και την κουζίνα;

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα αποκάλυψε ότι το 89% των πανιών που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα φιλοξενούν πλήθος κολοβακτηριδίων –το είδος των βακτηριδίων που απαντάται σε πεπτικές οδούς ζώων και ανθρώπων. Το 25% αυτών, βρέθηκε θετικό σε Εscherichia Coli –γνωστό κι επικίνδυνο βακτηρίδιο της προαναφερθείσας οικογένειας των κολοβακτηριδίων. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό όταν σκουπίζετε τα ασημένια σας μαχαιροπίρουνα με την πετσέτα κουζίνας, ταυτόχρονα να τα γεμίζετε με μικρόβια.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση; Σύμφωνα με τους ερευνητές και τα πορίσματά τους, πρέπει να τις πλένετε πολύ συχνότερα απ' όσο νομίζετε. Για τις πετσέτες μπάνιου, συνιστάται πλύσιμο έπειτα από τρεις χρήσεις, προκειμένου να αφαιρούνται τα εκατομμύρια (ναι, εκατομμύρια!) νεκρά κύτταρα δέρματος που έχουν κολλήσει πάνω τους και να αποφύγετε τη δυσάρεστη μυρωδιά της μούχλας. Τα πετσετάκια της κουζίνας με τα οποία καθαρίζετε τους πάγκους θα πρέπει, ιδανικά, να μουλιάζουν σε αραιωμένη χλωρίνη μεταξύ των χρήσεων. Τέλος, οι δερματολόγοι συνιστούν οι πετσέτες προσώπου, να αντικαθίστανται έπειτα από κάθε χρήση, αν θέλετε να αποφύγετε την επαναδημιουργία βακτηριδίων στους πόρους του προσώπου σας. Πιο συγκεκριμένα:

Πετσέτες κουζίνας


Πρόκειται για το πιο προβληματικό είδος πετσέτας ενός νοικοκυριού. «Εσείς νομίζετε ότι καθαρίζετε τον πάγκο στον οποίο θα μαγειρέψετε, αλλά χρησιμοποιώντας ένα βρώμικο πανί ίσως άθελά σας φτιάχνετε μια φωλιά για εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια», λέει η Kelly Reynolds ερευνήτρια του Κολλεγίου Δημόσια Υγείας, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.


Τι πρέπει να κάνετε; Ιδανικά, σύμφωνα με την ειδικό, πρέπει να τις βάζετε στο πλυντήριο έπειτα από κάθε χρήση. Αν έχετε νωπά πετσετάκια, με τα οποία καθαρίζετε τους πάγκους, η καλύτερη λύση είναι να τα αφήνετε να μουλιάζουν σε αραιωμένη χλωρίνη μεταξύ των χρήσεων – ένα κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη σε ενάμιση λίτρο νερό είναι αρκετό. Αν δεν εφαρμόσετε κανένα από τα παραπάνω, βάζετε τουλάχιστον τις πετσέτες της κουζίνας στο πλυντήριο μία φορά την εβδομάδα -σε αντιβακτηριδιακό πρόγραμμα, αν είναι δυνατόν.

Πετσέτες μπάνιου


Η μυρωδιά μούχλας στο μπάνιο δεν είναι ιδέα σας. Επειδή οι πετσέτες μπάνιου είναι παχύτερες από τις υπόλοιπες, παγιδεύουν την υγρασία και τη δυσοσμία αρκετά γρήγορα.

Η λύση; Αντικαταστήστε το μαλακτικό με ξύδι κατά την πλύση. Οι ειδικοί λένε ότι το μαλακτικό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το ξύδι με τις δυσάρεστες μυρωδιές. (Επιπλέον σημειώστε, ότι το μαλακτικό μειώνει την απορροφητικότητα της πετσέτας). Η Reynolds συνιστά να πλένετε τις πετσέτες μπάνιου στο πλυντήριό σας, μόνο με μια κούπα ξύδι αρχικά, και μετά, να επαναλαμβάνετε την πλύση με κανονικό απορρυπαντικό. Το άμεσο στέγνωμα/άπλωμα είναι απαραίτητο. Επίσης, πρέπει να πλένονται έπειτα από τρεις χρήσεις, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Αν είστε άρρωστοι, είναι απαραίτητο να τις απολυμάνετε με διάλυμα χλωρίνης πριν τις τοποθετήσετε ξανά στο ντουλάπι.


Πετσέτες προσώπου


Ο κίνδυνος είναι - μαντέψτε! - τα βακτήρια.
Η βρωμιά και τα βακτήρια "παγιδεύονται" με κάποιον τρόπο στο ύφασμα της πετσέτας, λέει ο Dr. Eric Schweiger, της δερματολογικής κλινικής Schweiger. "Όταν σκουπίζετε ή στεγνώνετε το πρόσωπό σας με μια βρώμικη πετσέτα, επανατοποθετείτε τη βρωμιά και τα βακτήρια στο δέρμα σας."

Η λύση; Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί στο ότι οι πετσέτες προσώπου πρέπει να πλένονται
έπειτα από κάθε χρήση! Αυτή είναι η ιδανική συχνότητα. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε τις πετσέτες μόνο αφού έχετε πλύνει το πρόσωπό σας, για να σκουπιστείτε, τότε οι ειδικοί σας επιτρέπουν να τις χρησιμοποιήσετε μερικές φορές πριν τις βάλετε στο καλάθι των απλύτων.  Συνιστάται πλύση με καυτό νερό, για να εξουδετερωθούν τα βακτήρια, και άοσμο απορρυπαντικό για να αποφύγετε τους ερεθισμούς.

Τα καλά νέα

Όλα τα ανωτέρω ήταν άκρως αγχωτικά κι αποθαρρυντικά, αλλά μάθετε και τα ευχάριστα: δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε καινούριες πετσέτες, όσο κι αν (δεν) τις έχετε πλύνει. Δεν υπάρχει τίποτα το επιβλαβές στη χρήση παλιών και καθαρών πετσετών.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου